Talno ogrevanje

Osnovne informacije o ogrevanju

Flower

Talno ogrevanje in parket

Parket v prostoru s talnim ogrevanjem:

V kolikor imamo talno ogrevanje in želimo v ta prostor položiti parket moramo paziti na debelino parketa. Predvsem zaradi toplotnega upora.

Za talno ogrevanje je tako predvsem potrebno skrbno izbrati tanke talne obloge z manjšo toplotno upornostjo.

Goste lesne vrste imajo boljšo toplotno prevodnost. Uporabnost večslojnih parketov je odvisna od skupne debeline le tega.

Primerni parketi za talno ogrevana tla ( talno gretje ) so lamelni parketi, dvoslojni gotovi parketi in tehno parketi do skupne debeline 10 mm. Pri talnem gretju je potrebno nameniti še večjo posebno pozornost bukovem parketu, zaradi dimenzijske stabilnosti lesa.

Če želimo zagotoviti dobro prevajanje toplote, morajo biti cevi talnega gretja prekrite z minimalno tremi centimetri estriha oz. betona. Še posebej pomembno je da naredimo diletacijsko režo.

Maksimalne vrednosti vlage v podlagi pred morebitnim polaganjem parketa:

  • cementna podlaga: 1,7% ,
  • anhidritna podlaga: 0,2% .

Posebno pozornost moramo nameniti tudi določanju vlage v globini estriha oz. betona.

Pri lepljenju parketa mora mojster upoštevati tudi morebitna posebna navodila proizvajalca talnega gretja.

Gotovi parketi:

Za zagotavljanje dovolj suhe podlage, strokovnjaki svetujejo 2-3 tedne gretja podlage s temperaturo ogrevalne vode 35 stopinj celzija. Gretje je potrebno izključiti 2-3 dni pred lepljenjem parketa. Ko pa je parket položen, se talno ogrevanje ponovno vljuči s postopnim zviševanjem temperature ogrevalne vode za maksimalno 3 do 5 stopnj celzija na dan. Dokler ne dosežemo običajne temperature vode v sistemu.

Temperatura površine, kjer imamo položen parket ne sme presegati 25 stopinj.

Priporočena relativna zračna vlaga je med 50 in 60 procenti. Za pravilno odvajanje toplote parketa ne smemo prekrivati s preprogo ali ostalimi izolativnimi materiali.

Masivni ali nelakirani parketi:

Za zagotavljanje dovolj suhe podlage za polaganje parketa uporabimo navodila od gotovega parketa.  Prav tako so navodila glede postopnega zviševanja temperature vode v talnem ogrevanju ista. Priporoča se 7 dnevni ciklus.

En dan pred brušenjem in lakiranjem parketa je potrebno talno ogrevanje izključiti ali pa vsaj znižati temperaturo vode v talnem ogrevanju na 15 stopinj celzija. Po končanem delu mojstra. Pa temperaturo ponovno povečujemo za 3 do maksimalno 5 stopinj na dan. Uporabimo 7 dnevni ciklus. Zviševanje temperature zaključimo ko dosežemo običajno temperaturo vode v talnem gretju.

Prav tako pri tej vrsti parketa veljajo ista navodila glede maksimalne temperature površine in relativne zračne vlage v prostoru.

Tags: , , , , , , ,

Podaj repliko