Talno ogrevanje

Osnovne informacije o ogrevanju

Flower

Talno ogrevanje in talne obloge

Kratek opis talnih oblog in njihove primernosti za prostore s talnim ogrevanjem.

Izredno pomembno je kakšno vrsto talne obloge izberemo. Pri načrtovanju moramo poleg vsega vedeti tudi toplotno prevodnost obloge in izbrati tisto oblogo ki ima večjo toplotno prevodnost.

Glede na naše podnebje se največkrat pri talnem ogrevanju uporabljajo ploščice, kamen, parketi, laminati, pluta, tekstilne talne obloge.

Talne obloge višjega cenovnega razreda so pogosto tudi dobri izolatorji toplote in posledično manj primerni oz. neprimerni za talno ogrevanje stanovanja ali hiše. Talne obloge so najpogosteje tudi ustrezno označene. Pri cenejših talnih oblogah pa so najpogosteje le te oznake samo marketinške narave oz. imajo komercialni učinek pri kupcu; kupcu pa ne povedu da so take obloge primerne za talno gretje le pri določenih pogojih.

Kamen in keramika

Kamen:

Kamen je najbolj naraven in najstarejši material za oblaganje tal. Že v preteklosti so stari rimljani poznali in cenili sposobnost kamna, da akumulira toploto in jo potem še nekaj časa oddaja, tudi potem ko vir ogrevanja ugasne.

Kamen zelo redko uporabljajo v stanovanjih in hišah. Saj kljub odlični akumulaciji deluje hladno, zaradi česar pa na kamen polagamo dodatne obloge( preproge in ostalo) ter s tem posledično še zmanjšujemo prevodnost toplote.

Keramika:

Keramika je zelo dober približek kamnu. Zelo veliko se je uporablja pri talnih oblogah v prostorih, kjer je talno ogrevanje. Keramika je najpogostejša v sanitarijah in kopalnicah, zaradi enostavnosti namestitve, enostavnega vzdrževanja in dolge življenske dobe pa je tudi zelo priljubljena.

Tekstilne talne obloge

So sorazmerno pogoste v slovenskih domovih. Zaradi svoje goste tkanosti pa so zelo dober toplotni izolator, kar pa je posledično njihov največji problem.

Posebej moramo biti pozorni na maso tekstila, ki je najpogosteje izražena v g/m3 oz v gramih na kubični meter. Kvalitetne obloge imajo količino na kubični meter od 400 do 600 gramov.

Če se odločimo za takšno tekstilno oblogo in posledično doseči 28 stopinj celzija, moramo povečati temperaturo ogrevalne vode v talnem ogravanju. Kar pa pomeni da se med juto in estrihom pojavi temperatura okoli 40-42 stopinj celzija. Pri neprimernih talnih oblogah se kaj rado zgodi da tako temperaturo ne vzdržijo lepila; posledično pa na talni oblogi nastanejo mehurji.

Parketi:

Parket izdelujejo iz različnih vrst lesa, najpogosteje so to hrast, bukev in jesen.

Bukovega parketa zaradi svojih lastnosti se za talno ogrevanje ne priporoča. Značilnost bukovega lesa je hidroskopičnost, kar pomeni da rad veže in oddaja vlago. Zelo primerna vrsta lesa je slavonski hrast, imenova dob. Ta vrsta lesa ima zelo fino strukturo.

Zaradi zagotavljanja optimalne toplotne prevodnosti se priporoča debelina parketa med 8 in 10 mm in ne od 16-22mm kot je v navadi za parket, kjer ne uporabljamo talnega ogrevanja.

Pri pripravi tlakov za polaganje in poznejšem polaganju se moramo ves čas držati navodil proizvajalca. Posebno pozornost moramo nameniti tudi vrsti laka, zaradi talnega ogrevanja. Pri klasičnem načinu ogrevanja se največkrat uporabljajo vodni laki ter poliuretanski laki.

Talno ogrevanje nadpovprečno suši zrak, ker pa poliuretanski laki potrebujejo najmanj 60% vlage se moramo na priporočilo mojstra odločiti tudi za uporabo naprave za vlaženje zraka. V nasprotnem primeru nastanejo na površini laka majhne luknjice,ki pa zelo kazijo izgled parketa.

PVC talne obloge

Delimo jih v dve skupini:

  • heterogene in
  • homogene.

Heterogene obloge:

Sestavljene so iz dekor filma in spodnjega sloja, ki ga mojster nanaša na posebno mrežico. Heterogene obloge so namenjene širši uporabi saj so cenovno ugodnjejše. Debelina je od 1,2 do 4,5 mm. Seveda obstajajo različne zato moramo biti pozorni, saj nekatere niso primerne za talno ogrevanje.

Homogene obloge:

So enoslojne in seveda primernejše za talno ogrevanje.Homogene obloge so debele od 2 do 3,5 mm. Seveda pa spadajo v višji cenovni razred.

Linolej:

Linolej ne narejen iz plute, lanenega olja, različnih smol in lesne moke. Primeren je za uporabo v javnih prostorih, saj je zelo vzdržljiv. Priporočajo ga za v šole, vrtce, bolnišnice, zdravstvene domove itd….

Linolej izdelujejo v različnih debelinah od 2mm pa do 3,2mm. Linolej pri uporabi s talnim ogrevanjem ni občutljiv na višje temperature(do nekje 40 stopinj celzija), ni občutljiv na morebitna temperaturna nihanja talnega ogrevanja. Prednosti so tudi : trpežnost, enostavnost polaganja, ne povzroča alergičnih reakcij in ni elektrostatičen. Poudariti pa je potrebno da linolej ni primeren za vlažne prostore. Pred polaganjem ga je potrebno razviti in razprostreti, tako da se prilagodi temperaturi in zračni vlagi v prostoru.

Pluta:

Pluta je od vseh materialov še najmanj primerna za polaganje v prostoru s talnim ogrevanjem. Je namreč zelo dober toplotni izolator. Pogojno je dobra pluta, ki je zelo tanka, vendar pa je le ta tudi veliko manj trpežna in je posledično veliko bolj podvržena obrabi.

Laminati:

Laminat je sodoben izdelek in je po videzu zelo podoben parketu. Polaganje laminata je izredno lahko, saj se zlaga skupaj kot sestavljanka. Kot pri parketu se je potrebno držati navodil proizvajalca, glede temperature tlaka s talnim ogrevanjem in zračne vlage v prostoru. Že stopinja ali dve več pomeni pri kasnejšem ohlajanju milimetrski razmah med utori laminatnih plošč. Stranke se vse pogosteje odločajo za laminat, saj je lažji, enostavnejši in predvsem tudi v nekaterih primerih cenovno ugodnejši. Laminat je tudi zelo primeren za prostore s talnim gretjem.

Pri odločitvi za talno ogrevanje se moramo zavedati, da bomo pozneje seveda tudi omejeni pri izbiri talnih oblog za na tlake s talnim gretjem.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Podaj repliko